Günlük yaşamı kolaylaştıracak öneriler
Tülin Hanım
Yapabildiği Şeyleri Bırakın Yapsın
Tülin Hanım
Dışarıda da Tuzsuz Yemesi Çok Önemli
Uyku sorunları
Kalp yetersizliği hastalarında uyku sorunlarına sıkça rastlanmaktadır. Daha rahat uyumanız için bazı öneriler:
- İdrar söktürücü ilaçları sabah saatlerinde almak gece tuvalete kalkılmasını önler.
- Yapılan bilimsel çalışmalarda kalp yetersizliği hastaları özellikle sağ yan pozisyonda daha rahat hissettiklerini belirtmişler ve uyku sürelerinin büyük bir kısmını bu pozisyonda geçirdikleri gözlenmiştir.
- Düz yatarken nefes darlığı yaşamak kalp yetersizliğinde sık görülen bir belirtidir. Hastalığı kontrol altında olanlar bir veya iki yastıkla rahatlıkla uyuyabilir.
- Ancak yakınınız, nefes almayı kolaylaştırmak amacıyla normalde kullandığından daha fazla sayıda yastık kullanıyorsa bu belirtilerinin kötüleştiğinin bir işareti olabilir.
Yakınınız düz pozisyonda yatamıyor, nefes darlığı yaşamamak için neredeyse dik pozisyonda uyuması gerekiyorsa mutlaka doktorunuzla konuşun.
Yolculuğa ya da tatile çıkarken
- Yolculuk için yakınınızın kendisini en iyi hissettiği zamanı seçin.
- Yapacağınız yolculuğun süresi ve şekli konusunda doktorunuzun önerisini alın.
- Uzun yolculuklarda en iyi yolculuk şekli trendir.
- Özel araçla da seyahat edebilirsiniz ama 2-3 saatte bir mola verip dinlenmeyi ihmal etmeyin.
- Uçağa binecekseniz mutlaka doktorunuza danışın, basınç değişiklikleri yakınınızı olumsuz etkileyebilir.
- Uçak bileti alırken yakınınızın kalp hastası olduğunu ve ona uygun diyet yemeği hazırlanması istediğinizi belirtin.
- Yakınınızın her saat başı uçak içinde yürümesini sağlayın.
- Yakınınızın yolda ilaçlarını aldığından emin olun.
Araba kullanmak
Kalp yetersizliği olan insanların birçoğu kendilerini iyi hissetmeleri durumunda araba kullanabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda araba kullanmamalıdırlar:
- Kötü hissediyorsa, her zamankinden daha fazla nefes darlığı ve terleme şikayetleri varsa: Belirtiler kontrol altına alınana ve kendisini daha iyi hissedene kadar iki hafta beklemelidir.
- Anormal kalp atım ritmine bağlı olarak geçici bilinç kaybı/baygınlık hikayesi varsa: Araba kullanmanın güvenli olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
- Çok yüksek kan basıncı, anormal kalp ritmi varsa: Araba kullanmanın güvenli olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
- İşinin bir parçası olarak araba kullanıyorsa (örneğin kamyon, taksi veya otobüs sürmek): Araba kullanmak üzere işe geri dönmesine izin verilmeden önce uzman doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Grip ve zatürreye karşı önlem alın
Enfeksiyonlar kalp yetersizliğini kötüleştirir. Bu nedenle grip ve zatürre gibi hastalıklara karşı aşı yaptırabilirsiniz. Bu konuyu öncelikle doktorunuzla konuşmalısınız ve onun tavsiyeleri doğrultusunda karar vermelisiniz.
Referanslar: 1. Heart Foundation. Staying well with heart failure. http://www.heartfoundation.org.nz/shop/product_view/853/staying-well-with-heart-failure-a4-booklet. Son erişim tarihi: 22 Temmuz 2015. 2. Türk Kardiyoloji Derneği. http://www.tkd.org.tr/KYBulteni/?makale=203. Son erişim tarihi: 22 Temmuz 2015. 3. Enç N, Yiğit Z, Altıok M. Kalp yetersizliği hasta el kitabı. İstanbul, Hayykitap, Barış matbaası; 2007. 4. Immunisation. http://www.heartfailurematters.org/en_GB/What-can-you-do/Immunisations. Son erişim tarihi: 22 Temmuz 2015.