Kalp Yetersizliğinde Kısmi Yapay Kalp Uygulaması ve Kalp Nakli
Kısmi Yapay Kalp Uygulaması
Kalp performansı iyice kötüleşmiş ve artık diğer tedavi yöntemlerine iyi cevap vermeyen ileri dönem kalp yetersizliği hastalarında kısmi yapay kalp yani kalp destek cihazları uygulanabilir. Kalp pompası olarak da adlandırılan bu cihaz, kalbin vücudun diğer bölümlerine kan pompalamasına yardımcı olur. Kısmi yapay kalp uzun süreli bir tedavi olarak uygulanabileceği gibi kalp nakli bekleyen hastalarda da uygulanabilir.
Kalp Nakli
Eğer ciddi derecede kalp yetersizliğiniz varsa kalp nakli gerekebilir. Ancak, kronik kalp yetersizliği olan çok az insan kalp nakline ihtiyaç duyar. Kalp nakli, hastanın kalbinin vericinin (donör) kalbi ile değiştirilmesidir. Kalp naklinin gerçekleştirilebilmesi için alıcı ile vericinin kan grupları ve vücut büyüklükleri birbirine uygun olmalıdır.
Doğuştan kalp yetersizliği olan hastalarda, nakil sırasında kalple ilgili diğer bozuklukların da giderilmesi gerekebilir. Çoğu kalp naklinde, bağışıklık sisteminin yeni kalbi reddetmesini engellemek için hastaya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verilir. Kalp nakli, hastaların normal bir kalbe ve dolaşıma sahip olmasına olanak sağlar. Nakil sonrası kalbin çalışması ve vücuda kanı pompalaması her zamankinden iyi seyreder. Bununla birlikte nakil yapılan hasta tüm yaşamı boyunca düzenli olarak kontrollerini yaptırmalıdır.
Referanslar: 1. National Institutes of Health. How Is Heart Failure Treated http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hf/treatment. Son erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 2. National Heart Foundation of Australia. Living well with chronic heart faiure. http://www.heartfoundation.org.au/SiteCollectionDocuments/Living-well-with-chronic-heart-failure.pdf. Son erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 3. American Heart Association. Heart Transplant. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/CongenitalHeartDefects/CareTreatmentforCongenitalHeartDefects/Heart-Transplant_UCM_307731_Article.jsp. Son erişim tarihi: 7 Temmuz 2015.