Kalp Krizinden Sonra Kardiyak Kapasiteyi Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?
Prof. Dr. Ertuğrul Ercan
Kalp Krizi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Prof. Dr. Ertuğrul Ercan
Kalp Krizinden Sonra Sigarayı Bırakanlar Tekrar Başlamamak İçin Neler Yapmalı?
Kalp krizinden sonra kardiyak kapasitenin korunması gelecekteki yaşam kalitesi açısından büyük önem taşır. Bu bağlamda atılacak temel adımlar şunlardır:
- Kalp krizi sonrası doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalı, kullanma talimatına uyulmalı ve düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
- Kalp krizi sonrası gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak kalple ilgili yeni bir rahatsızlığa neden olabilecek risk faktörleri en aza indirilmelidir.
Kardiyak rehabilitasyon
Kardiyak rehabilitasyon, kalp hastalarının ileride tekrar kalpleriyle ilgili bir sorun yaşama riskini azaltmak ve hastaların günlük yaşamlarına daha kolay dönmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir programdır.
Kardiyak rehabilitasyon programları başlıca iki bölümden oluşur:
- Hastanın fiziksel aktivite toleransı ve günlük yaşam aktivitelerini uygulama yeteneğini artırmak üzere tasarlanmış egzersiz reçetesi
- Hastanın sigarayı bırakması, kan basıncını düşürmesi, yeme alışkanlıklarını değiştirmesi, kilo vermesi, kolesterol düzeylerini düşürmesi ve psikolojik iyilik halini düzeltmesinde yardımcı olacak eğitim, rehberlik, davranış düzeltme girişimleri
Kardiyak rehabilitasyon ile kalp hastalığı olan kişiler sosyal hayattan çekilmekten ve aktivite kısıtlamasından kurtarılabilirler. Doktorunuza kardiyak rehabilitasyon programından nasıl yararlanabileceğiniz konusunda danışabilirsiniz.
Referanslar: 1. Türk Kardiyoloji Derneği. Kalpten Destek: Kalp Krizi ve Perkütan Koroner Girişim Sonrası Hasta Bilgilendirme Kitapçığı. www.tkd.org.tr/~/media/files/hearthealth/kalptendestek_kitap.pdf. Son erişim tarihi: 19 Ağustos 2015. 2. What is Cardiac Rehabilitation? https://www.aacvpr.org/Portals/0/Resources/CRFactSheet112.pdf. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2015. 3. Leon AS, et al. Cardiac Rehabilitation and Secondary Prevention of Coronary Heart Disease. Circulation 2005;111(3):369-76.