Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır ve yaşam boyu tedavi gerektirir. Şeker hastalığında tedavinin amacı kan şekeri düzeylerinin normal sınırlar içinde kalmasını sağlamaktır. İyi bir hasta-hekim işbirliği ve şeker hastalığı konusunda verilen eğitim, bu tedavinin en önemli unsurlarıdır. Şikayetin olmaması, şekerin kontrollü seyrettiği anlamına gelmez. Hasta kendi tedavisinde mutlaka sorumluluk üstlenmeli ve şekerini düzenli olarak takip etmelidir. Ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzı, tip 2 şeker hastalığının başlamasını önlemeye ve hastalığı olanlarda şeker hastalığına bağlı oluşabilecek zararları sınırlamaya yardımcı olabilir.
Şeker hastalığı tedavisinde en önemli konu beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasını da kapsayacak şekilde yaşam tarzı değişikliğidir. Doğru ve düzenli beslenen şeker hastasında verilen her kilo, şekerin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Hareketsiz yaşama son verilmeli ve kalp damarlarına ilişkin tetkikler de yapıldıktan sonra düzenli egzersize başlanmalıdır. İdeal olan, haftada 3 saat yapılan egzersizdir.
Günümüzde şeker hastalığı tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Doktorunuz kan şekeri düzeyinizi, kilonuzu ve diğer hastalıklarınızı ve yaşam tarzınızı dikkate alarak sizin için en uygun tedaviyi verecektir.
Şeker hastalığına bağlı oluşabilecek hasarları önlemek ya da geciktirmek için kan şekeri düzeyi kontrol altında tutulmalıdır. Bunun için:
- Doktorun verdiği beslenme ve egzersiz önerilerine uyulmalı
- İlaçlar doktorun önerdiği şekilde ve düzenli kullanılmalı
- Kan şekeri düzenli olarak ölçülmelidir.
Hipoglisemi (Düşük kan şekeri)
Gereğinden fazla insülin ya da kullanılan diğer ilaçlar, çok fazla egzersiz ya da yetersiz enerji alımı nedeniyle kandaki şeker miktarının normal seviyelerden daha düşük olmasına hipoglisemi denir.
Hipoglisemi belirtileri: Açlık, titreme, dudakta ve dilde karıncalanma, huzursuzluk, solukluk, terleme, baş ağrısı, karın ağrısı, bulanık görme, uyuşukluk, konuşma zorluğu, hızlı kalp atışı, sinirlilik ve bilinç kaybıdır.
Kan şekerinizin düştüğünü düşünüyorsanız öncelikle ölçüm yaparak emin olun. Ölçüm yaparak kan şekerinizin düştüğünden emin olduysanız ya da kan şekerinizin düşmüş olabileceğini düşünüyor ancak o anda ölçüm yapamayacak durumdaysanız kan şekeri düzeyinizi yükseltmek için 2-3 kesme şeker, 2-3 tatlı bisküvi yiyebilir ya da meyve suyu içebilirsiniz.
Referanslar: 1. Türk Diyabet Cemiyeti. http://www.diabetcemiyeti.org/c/diyabetin-tedavi-prensipleri. Son erişim tarihi: 22 Temmuz 2015. 2. Türk Diyabet Cemiyeti. http://www.diabetcemiyeti.org/c/saglikli-yasam-tarzi. Son erişim tarihi: 22 Temmuz 2015. 3. American Diabetes Association. http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html. Son erişim tarihi: 22 Temmuz 2015. 4. Türkiye Diyabet Vakfı. http://www.turkdiab.org/page.aspx?u=1&s=23. Son erişim tarihi: 22 Temmuz 2015.