Kalp Yetersizliği Hastaları İçin Öneriler
Dr. Neslihan İskit
Kalp Yetersizliği Hastalarının Uygulayabileceği Nefes Egzersizleri
Uz. Dr. Başak Bilir Kaya
Kalp Yetersizliği Hastaları Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir
Prof. Dr. Ersel Onrat
Kalp Yetersizliğinde Kardiyak Rehabilitasyonun Önemi
Kalp yetersizliği kalbin pompa fonksiyonunun bozulduğu bir hastalık grubudur. Kalp yetersizliği ile iyi yaşamanın en iyi yollarından biri fiziksel aktivitede bulunmak ve egzersiz yapmaktır. Geçmişte kalp yetersizliği olan insanların dinlenmeleri ve sakin olmaları önerilirdi. Oysa bugün, güçlü bilimsel kanıtlar fiziksel aktivite ve egzersizin kalp yetersizliği olan insanların büyük çoğunluğu için sağlıklı ve güvenilir olduğunu göstermiştir.
Egzersiz programına başlamadan, yapılan egzersizin miktarını artırmadan veya tipini değiştirmeden önce kalp üzerine taşıyabileceğinden daha fazla yük yüklenmediğinden emin olmak için hekime danışılmalıdır. Egzersize her zaman ısınma hareketleriyle başlanmalı ve bitirirken tempo yavaş yavaş düşürülmelidir. Soğuk veya rüzgarlı havalarda ısınma hareketlerinin dışarı çıkmadan önce yapılması önerilir. Hastalar egzersiz sırasında ne kadar sıvı tüketmeleri gerektiğini mutlaka hekimlerine danışmalıdırlar.
Nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, bulantı veya soğuk terleme hissederseniz yaptığınız egzersizi hemen durdurun. Ağır bir yemekten sonra veya uzun bir açlıktan sonra egzersiz yapmayın. Hafif bir yemekten 1‐2 saat sonra egzersiz yapınız. Nefes tutma, direnç ve ani hareket gerektiren egzersizlerden kaçının.
Referanslar: 1. Heart Foundation. Staying Well With Heart Failure. http://www.heartfoundation.org.nz/shop/product_view/853/staying-well-with-heart-failure-a4-booklet. Son erişim tarihi: 25 Mayıs 2016. 2. TKD Kalp Damar Sağlığı Bilgilendirme Portalı. Kalp Yetersizliği Kılavuzu. http://tkd.org.tr/sitecore/content/hearthealth/home/hasta-kilavuzlari/kalp-yetersizligi-kilavuzu. Son erişim tarihi: 25 Mayıs 2016.