Kalp Yetersizliğinde Cihaz Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?
Kalbe yerleştirilen cihazlar
Kronik kalp yetersizliği olan bazı kişilerde, göğüs duvarına yerleştirilen cihazlar kalbin daha etkili çalışmasını sağlayabilir.
a. Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT)
Kalp yetersizliğinde, kalbin sağ ve sol bölümleri aynı anda kasılamayabilir. Bu durum kalbin pompalama işlevinin aksamasına neden olur. Bu sorun kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT) denilen bir tür kalp pili ile düzeltilebilir.
Sistem küçük bir kalp pilini içeren ve genellikle köprücük kemiğinin altına yerleştirilen bir cihazdan oluşur. KRT cihazı, kalp atışlarındaki düzensizlikleri tespit ederek küçük elektrik uyarılarıyla onların düzeltilmesini sağlar. Kısaca, kalbin yeniden doğru bir şekilde atarak kan pompalayabilmesine yardımcı olur. Kalbin verimliliğini ve kan akışını arttırarak, nefes darlığı gibi kalp yetersizliğine bağlı bazı belirtileri azaltır.
Kimler KRT için uygundur?
KRT genel olarak orta şiddette kalp yetersizliği belirtileri olan ve sağ ve sol odacıkları uyum içinde kan pompalayamayan hastalar içindir. Bununla birlikte, KRT herkes için uygun değildir ve tedavinin uygulanıp uygulanmayacağına doktorunuzun karar vermesi gerekir. Ayrıca ilaçla tedavi edilebilecek hastalar için de uygun görülmemektedir.
b. İmplante edilebilen kardiyak defibrilatör (ICD)
ICD göğüs bölgesinde cildin altına yerleştirilen, kalp atışlarını izlemeye yarayan ve pille çalışan bir cihazdır. İki ince tel ile kalbe bağlanır. Kalp atışlarınız çok yavaşsa, tıpkı bir kalp pili gibi kalbinize elektrik sinyalleri veya şokları gönderir. Aynı zamanda kalp atışlarınız düzensiz ve çok hızlıysa, yine aynı şekilde çalışarak kalp atışlarınızın normale dönmesini sağlar. ICD cihazlarına kalp pili özelliği olan şoklama cihazları da denir.
Bu cihaz nasıl çalışır, nereye takılır?
- ICD cildin altına, genellikle köprücük kemiğinin altına veya kaburgaların alt kısmında kalan karın boşluğuna yerleştirilir ve bir ya da daha fazla ince tel ile kalbe bağlanır.
- 24 saat boyunca hiç durmadan çalışan bu cihaz, kalp atışları normal olmadığında, yani çok yavaş ya da düzensiz ve hızlı attığında, teller ile kalbe küçük uyarılar (elektrik sinyalleri) göndererek kalp atışının normale dönmesini sağlar.
ICD takıldığında hayatımda neler değişecek? Cihazı korumak için neler yapmalıyım?
- Doktor kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu cihazların batarya ömürleri 4-7 yıldır. Bu nedenle doktorlar her 3-6 ayda bir bu cihazların kontrolünü yapmalıdır.
- Manyetik ya da güçlü elektriksel alanlarda bulunmaktan kaçınmalısınız.
- Fiziksel aktiviteleriniz hakkında doktorunuzla konuşulup onun talimatları doğrultusunda ilerlemelisiniz.
- Havaalanı gibi güvenlik taramalarının olduğu ve metal detektörlerle arama yapılan yerlerde görevli kişilere ICD cihazınız olduğunu ve el metal detektörüyle sizi aramamasını söyleyin.
- Hastaneye gittiğinizde doktor ve hemşirelere ICD cihazınız olduğunu söyleyin.
- Diş hekimi ve kardiyoloğunuz dışında göründüğünüz diğer doktorları da ICD cihazınız hakkında bilgilendirmelisiniz.
- Yanınızda ICD cihazınız olduğunu belirten hasta kimlik kartı taşıyın.
- Cep telefonunu vücudunuzun ICD cihazının bulunduğu tarafında değil diğer tarafında tutun. Cep telefonu ICD cihazından en az 15 cm uzaklıkta olmalıdır. Örneğin, gömlek cebiniz gibi göğsünüzün üzerine gelecek bir yerde taşımayın.
- Ev tipi mikrodalga fırınlar ve elektrikli aletler ICD cihazının çalışmasını etkilemez. Endüstride kullanılan mikrodalgalar, elektrikli alanlar, arabalar veya büyük motorların ICD cihazına etkisinin olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın.
Referanslar: 1. National Heart Foundation of Australia. Living well with chronic heart faiure. http://www.heartfoundation.org.au/SiteCollectionDocuments/Living-well-with-chronic-heart-failure.pdf. Son erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 2. National Institutes of Health. How Is Heart Failure Treated http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hf/treatment. Son erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 3. American Heart Association. Cardiac Resynchronization Therapy (CRT). http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartFailure/Cardiac-Resynchronization-Therapy_UCM_452920_Article.jsp. Son erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 4. American Heart Association. What Is an Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD) http://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@hcm/documents/downloadable/ucm_300449.pdf. Son erişim tarihi: 7 Temmuz 2015.