Koroner Kalp Hastalığı ve Beslenme

Doç. Dr. Yücel Balbay Beslenme Önerileri

Sağlıklı beslenmek kalp damar hastalıklarını önlemenin en etkili yollarından biridir. Koroner kalp hastaları mutlaka bir diyetisyenle görüşerek kendi ihtiyaçlarına uygun sağlıklı bir beslenme tarzı geliştirmeli ve bunu hayat boyu devam ettirmelidirler.

Ancak kalp sağlığını korumak için herkesin uygulaması gereken bazı temel prensipler vardır. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için günlük beslenme alışkanlıklarınıza sebze ve meyveleri eklemelisiniz. Meyve ve sebzeler içerdikleri vitamin, mineral ve diyet lifi (yani posa) sayesinde sağlıklı beslenmenin temelini oluştururlar. İşlenmiş hazır gıdalardan, yağlı, şekerli, tuzlu yiyeceklerden ise uzak durmalısınız.

  • Porsiyonlarımızı abartmayıp kilo almamalıyız.
  • Aşırı şeker ve tuz tüketmemeliyiz.
  • İşlenmiş, kızartılmış gıdalardan uzak durmalıyız.
  • Sebze, meyve, zeytinyağı ve balık tüketimini kilo almayacak miktarda artırmalıyız.

Şeker tüketimi

Şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimi aşırı enerji alımına neden olur. Bu da vücut ağırlığının artması demektir. Fazla kilo ise kalp damar hastalıkları başta olmak üzere şeker, yüksek tansiyon ve kanser gibi hastalıklar için risk oluşturabilir. Bu nedenle şekerli besinlerin tüketirken dikkatli olmalıyız.

Amerikan Kalp Derneği’nin rakamlarına göre günlük tüketilen şeker miktarı erkekler için 36 gramı (6 tatlı kaşığı), kadınlar içinse 24 gramı (4 tatlı kaşığı) geçmemelidir. Yani 1 kutu gazlı içecek içtiğinizde tüketebileceğiniz günlük şeker miktarını aşıyorsunuz.

Tuz tüketimi

Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarına yol açıyor. Bu nedenle sık sık tuzu azaltın uyarısını duyuyoruz. Peki, sağlıklı beslenmek için ne kadar tuz tüketmeliyiz? Dünya Sağlık Örgütü günlük tüketilebilecek tuz miktarını 5 gr olarak öneriyor. 5 gr ise, 1 silme tatlı kaşığı tuza denk geliyor.

Yağ tüketimi

Sağlıklı beslenmede dikkat etmemiz gereken konulardan biri de yağ tüketimidir. Günlük alınması gereken enerjinin en fazla %30’u yağlardan gelmelidir. Peki, hangi yağlar sağlıklıdır? Yağları kabaca doymuş ve doymamış yağlar olarak ikiye ayırabiliriz:

  • Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağlar doymuş yağ içeriği yüksek olan yağlardır. Doymuş yağlar, çoğunlukla hayvansal gıdalardan elde edilir: et, süt ve yumurta gibi. Kötü kolesterolü yükseltirler. Bu da kalp hastalığı riskini artırır.
  • Doymamış yağlar ise genellikle oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar. Zeytin, fıstık, fındık ve susam gibi bitki ve tohumlardan elde edilirler. İyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürürler. Yani doymamış yağlar daha sağlıklıdır.

Referanslar: 1. Türk Kardiyoloji Derneği. https://www.tkd.org.tr/kardiyobil/home/lale-hoca-yazi. Son erişim tarihi: 21 Kasım 2016. 2. American Heart Association. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Added-Sugars_UCM_305858_Article.jsp#.V9-KrvCLTIU. Son erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 3. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı. http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=42. Son erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 4. American Heart Association. http://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@fc/documents/downloadable/ucm_464807.pdf. Son erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 5. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı. http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=378. Son erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 6. Türk Kardiyoloji Derneği. https://issuu.com/journalagent/docs/tkd.brosur.hbk.05?viewMode=magazine&e=5157393/32642226. Son erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 7. Türk Kardiyoloji Derneği. https://issuu.com/journalagent/docs/tkd.brosur.hbk.04?viewMode=magazine&e=5157393/5535435. Son erişim tarihi: 22 Eylül 2016.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.