Doğru Bilinen Yanlışlar - Kalp Yetersizliği
Kalp yetersizliği kalp atışlarının yavaşlaması, kalbin yavaş çalışmasıdır.
Kalp yetersizliği kalbin yavaş çalışması değildir. Kalbinizin yavaş atıyor olması kalp yetersizliğiniz olduğu anlamına gelmez. Kalp yetersizliği kalp kası ve kapaklarında zamanla gelişen hasar sonucu kalbin kasılma ve/veya gevşeme işlevini yeterince güçlü şekilde yerine getirememesidir. Kalp yetersizliği hastalarında kalp genellikle yavaş değil normalden hızlı ya da normal hızında çalışır.
Kalp yetersizliği tedavisi olmayan bir hastalıktır ve kısa sürede ölüm ile sonuçlanır.
Kalp yetersizliği ciddi bir klinik durumdur ve uygun bir şekilde tedavi edilmediği zaman yaşam süresini kısaltır. Bununla birlikte kalp yetersizliğinin belirtilerini azaltan ve ilerlemesini durduran çeşitli tedaviler mevcuttur. Kalp yetersizliği zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler.
Kalp yetersizliği sadece ileri yaşlarda görülen bir hastalıktır.
Kalp yetersizliği koroner kalp hastalığı (kalp damarlarında daralma), yüksek tansiyon, kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları ve enfeksiyonları gibi birçok duruma bağlı olarak gelişebilir. Bu hastalıklar genç bireylerde de ortaya çıkabilir ve kalp yetersizliğine yol açabilir. Bu nedenle kalp yetersizliği yalnızca ileri yaşlarda değil yaşamın daha erken dönemlerinde de görülebilir.
Kalp yetersizliğim olduğundan zaten yetersiz ve yorgun olan kalbimi daha da zorlamamak için az hareket etmeli, egzersiz yapmamalıyım.
Kalp yetersizliği ile iyi yaşamanın en iyi yollarından biri fiziksel aktivitede bulunmak ve egzersiz yapmaktır. Geçmişte kalp yetersizliği olan insanların dinlenmeleri ve sakin olmaları önerilirdi. Oysa bugün, güçlü bilimsel kanıtlar fiziksel aktivite ve egzersizin kalp yetersizliği olan insanların büyük çoğunluğu için sağlıklı ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Egzersiz programına başlamadan, yaptığınız egzersizin miktarını artırmadan veya tipini değiştirmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Kalp yetersizliğim olduğu için tuz yemiyorum, yemeğime tuz ekmiyorum. Bu nedenle tuz içeren salça, peynir, zeytin, kraker, sucuk, salam gibi gıdaları tüketebilirim.
Kalp yetersizliği hastaları “ne şekilde olursa olsun” tuz (sodyum) alımını azaltmalı, günde 1 silme tatlı kaşığından (5 gram) fazla tuz tüketmemelidirler. Tuz tüketiminin kısıtlanması kalp yetersizliği sürecinin olmazsa olmazlarındandır. Market alışverişlerinizde gıda etiketlerini mutlaka sodyum içeriği açısından gözden geçiriniz. Tuz, sodyum, monosodyum glutamat, sodyum klorid, sodyum metabisülfit yazan ürünlerden uzak durunuz.
Kalp yetersizliği hastaları kalbini zorlamamalı, dolayısı ile cinsel yaşamdan uzak durmalıdır.
Kalp yetersizliği hastaları durumları kontrol altında olmak kaydıyla normal cinsel yaşamlarına devam edebilir. Kalp yetersizliğinde cinsel işlev bozuklukları yaygındır. Cinsel gücü arttırıcı ilaçları asla doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Referanslar: 1. National Institutes of Health. Whar Is Heart Failure? http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hf. Son erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 2. Palpitations. http://www.heartfailurematters.org/en_GB/Warning-signs/Palpitations. Son erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 3. Myths and facts about heart failure. http://www.heartfailurematters.org/en_GB/Understanding-heart-failure/Myths-and-facts-about-heart-failure. Son erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 4. Türk Kardiyoloji Derneği, Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu, Hasta bilgilendirme broşürü. http://old.tkd.org.tr/CG/007/kalp-yetersizligi-calisma-grubu/sayfa/hasta_bilgilendirme_brosuru. Son erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 5. Heart Foundation. Staying Well With Heart Failure. http://www.heartfoundation.org.nz/shop/product_view/853/staying-well-with-heart-failure-a4-booklet. Son erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 6. TKD Kalp Damar Sağlığı Bilgilendirme Portalı. Kalp yetersizliği hastaları için yaşam biçimi ve beslenme. http://issuu.com/journalagent/docs/tkd.brosur.hbk.01?viewMode=magazine&mode=embed. Son erişim tarihi: 20 Ağustos 2015.