Evde Kan Şekeri Takibi

Şeker hastalarının evde kendi kendilerine kan şekeri düzeylerini takip etmesi, kolay ve ucuz kan şekeri kontrolü sağlar. Ayrıca hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarının tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, şeker hastalığına bağlı olarak gelişebilecek istenmeyen olayların erken teşhisi ve gelişiminin geciktirilmesi veya önlenmesi açısından önemlidir.

Kan şekeri takip yöntemleri nelerdir?

Evde kendi kendine kontrolünü yapan hasta görsel yöntemle veya şeker ölçüm cihazları yardımı ile kan şekeri takibini yapabilir.

  • Görsel yöntemde test çubukları (stripler) kullanılır. Strip üzerine parmak ucundan kan damlatılır. Kan şekeri düzeyine göre strip üzerinde oluşan renk değişikliği strip kutusu üzerindeki standart renk kataloğu ile karşılaştırılarak kan şekeri ölçülür. Kan şekeri ölçüm cihazı gerektirmeyen bu yöntem güvenilir ve ucuz olması nedeni ile kullanılmaktadır.
  • Şeker ölçüm cihazları ile kan şekerinin ölçümünde ise yine görsel yöntemdeki gibi stripler kullanılmaktadır. Çeşitli ölçüm cihazları mevcuttur ve her alet için belirli bir strip veya kartuş kullanılmaktadır. Benzer olmakla birlikte her alet için farklı kullanma biçimi mevcuttur.

Evde kan şekeri ölçüm sıklığı ne olmalıdır?

Kan şekeri ölçüm sıklığını şeker hastasının ihtiyaçları belirler.

  • İnsülin pompası veya insülin enjeksiyonu kullanan ve gebe olan hastalar şeker kontrolü sağlanana kadar her gün günde en az 3-4 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Ölçümlerin sabah kahvaltısından, öğle ve akşam yemeğinden ve gece öğününden önce yapılması önerilir. Kan şekeri kontrolü sağlanmış olsa bile ölçümlere devam edilmelidir.
  • Kan şekeri kontrol altında olmayan ve insülin kullanmayan tip 2 şeker hastalarının sabah kahvaltıdan önce ve öğünden 2 saat sonra kan şekeri takibi yapması gereklidir.

Ancak her hastanın ihtiyaçları ve özellikleri farklı olduğu için ölçümlerin ne sıklıkta yapılması gerektiği konusunda doktora danışılmalıdır. Evde yapılan ölçümlerde kan şekeri sürekli yüksek çıkıyorsa ya da sık sık normal değerlerin altına düşüyorsa (hipoglisemi) doktorun tedavide değişiklik yapabileceği unutulmamalıdır.

Referans: 1. Türkiye Diyabet Vakfı. http://www.turkdiab.org/page.aspx?u=1&s=24. Son erişim tarihi 23 Temmuz 2015.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.