Kalp Yetersizliğine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Tiroid Bezi Hastalıkları Kalbi Nasıl Etkiler?

Prof. Dr. Serdar Güler
Tiroid Bezi Hastalıkları Kalbi Nasıl Etkiler?

Kalp yetersizliği koroner kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir mi?

Prof. Dr. Enver Atalar
Kalp yetersizliği koroner kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir mi?

Akciğer Embolisi (Pulmoner Emboli) ve Kalp Yetersizliği İlişkisi

Doç. Dr. Cihangir Kaymaz
Akciğer Embolisi (Pulmoner Emboli) ve Kalp Yetersizliği İlişkisi

Kalp Kapak Hastalıkları Kalp Yetersizliğine Yol Açar mı?

Prof. Dr. İstemihan Tengiz
Kalp Kapak Hastalıkları Kalp Yetersizliğine Yol Açar mı?

Geçmişte veya halen yaşadığınız bazı rahatsızlıklar kalbinizde hasara ve ekstra yüke neden olarak kalp yetersizliğine yol açabilir.

Kalp damar hastalığı: Damar duvarında oluşan kolesterol içeren plaktan dolayı kalbi besleyen damarlardan bir veya daha fazlasında daralma meydana gelir. Bu duruma damar sertliği veya tıbbi dilde ateroskleroz denir. Damar sertliği, kalp kasına ulaşan kan miktarında azalmaya neden olursa göğüs ağrısına (angina) yol açabilir. Damarın tamamen tıkanması durumundaysa kalp krizine neden olabilir. Bu durum uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınmazsa ileride kalp yetersizliğiyle sonuçlanabilir.

Kalp krizi: Kalp yetersizliğinin en sık görülen sebebidir. Kalp krizi sırasında kalbi besleyen damarlardan birisi tamamen tıkanır ve kalp kasına oksijen ve besin sunumu engellenir. Bundan etkilenen kalp kası hücreleri ölür. Zarar gören kalp dokusu eskisi gibi yeterince güçlü kasılamaz ve bu durum kalbin pompalama yeteneğini zayıflatır.

Yüksek tansiyon (hipertansiyon): Kan dolaşımını sürdürebilmek için kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum kalbe büyük zarar verir ve zamanla kalbin odacıkları genişler ve esnekliğini kaybeder.

Kalp kapak hastalığı: Kalp kapakçıklarında problem varsa her kalp atımında kalp kapakçıkları düzgün açılamaz ve/veya kapanamazlar. Bu durumda kalp yeterli miktardaki kanı doğru yönde pompalayabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve kalp yetersizliği gelişme riski artar.

Kalp kası hastalığı veya iltihabı: Kardiyomiyopati denilen kalp kası hastalıklarında kalp kasında kalınlaşma, sertleşme veya kalpte büyüme gibi yapısal değişiklikler olur. Miyokardit, genellikle virüs enfeksiyonlarında görülen kalp kası iltihaplanmasıdır.

Doğumsal kalp hastalığı: Doğumda kalp, kalp kapakları veya kalp odacıkları normal gelişmemişse, kalbin çalışmasında veya kan akımında problemler oluşabilir. Bütün bu durumlarda kalbin yeteri kadar kan pompalaması zorlaşabilir ve kalp yetersizliği gelişebilir.

Şiddetli akciğer hastalığı: Akciğer hastalığı varsa kandaki oksijen miktarı azalabilir ve kalp daha fazla çalışmak zorunda kalabilir. Akciğer hastalıklarına bağlı oluşan kalp yetersizliği genellikle kalbin sağ tarafını etkiler, karında ve ayaklarda sıvı birikimine neden olur.

Kalp ritim bozukluğu: Kalp çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz attığında vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde kan pompalayamayabilir.

Şeker hastalığı: Şeker hastalarında yüksek tansiyon ve damar sertliği görülme riski daha fazladır, her iki durumda kalp yetersizliği gelişmesine zemin hazırlar.

Referanslar: 1. Türk Kardiyoloji Derneği. Hasta Bilgilendirme Broşürü. http://www.tkd.org.tr/kalp-yetersizligi-calisma-grubu/sayfa/Hasta_Bilgilendirme_Brosuru. Son erişim tarihi: 27 Mart 2017. 2. American Heart Association. Causes of Herat Failure. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartFailure/CausesAnd RisksForHeartFailure/Causes-of-Heart-Failure_UCM_477643_Article.jsp#.WNje9_mLSUl. Son erişim tarihi: 27 Mart 2017.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.