Kalp Kapak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Kapak hastalıkları çoğunlukla ilaç tedavisi ya da daha ciddi durumlarda cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Kapak hastalığı ciddi bir soruna yol açmıyorsa bu durumda cerrahi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Ancak kalbin pompalama yeteneği etkilenirse kalp kapağının onarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.
Doktorun tedavi seçiminde hastanın kalp sorununun nedeni ve hastayı nasıl etkilediği önemlidir.
İlaç tedavisi:
İlaç tedavisi kapaktaki mekanik rahatsızlığın kendisini ortadan kaldırmaz. Ancak kapak rahatsızlığının kalp üzerindeki olumsuz etkileri ilaçla büyük oranda engellenebilir ve çoğu zaman ilaç tedavisi tek başına yeterli olur.
Girişimsel yöntemler:
İlaç tedavisi yetersiz olduğunda ya da kapak hastalığı kalbi belirgin bir şekilde olumsuz etkilemeye başladığında, kalbi büyüttüğünde, kalbin çalışmasını bozmaya başladığında girişimsel yöntemlere sıra gelir. Başlıca yöntem kateter yani anjiyografi yolu ile yapılan balon işlemidir. Hastanın hemen ertesi gün taburcu edilebildiği ve genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan bu yöntemde ince bir tel ile kasıktaki damarlardan girilip kalbin içine dek ilerlenir. Tam olarak açılmayan kalp kapağının hizasında şişirilen bir balon ile yeterli açılma sağlanır.
Cerrahi tedavi:
Cerrahi yani ameliyat gündeme geldiğinde yapılan şey genel olarak kapağın tamir edilmesi, bu mümkün olmuyorsa bozuk kapağın çıkartılıp yerine protez, yapay bir kapak takılmasıdır.
Referanslar: 1. Kardiyovasküler Akademi Derneği. Kalp Kapak Hastalıkları. http://cardiovascularacademy.com/menu/33/kalp-kapak-hastaliklari. Son erişim tarihi: 16 Ekim 2015. 2. American Heart Association. Understanding Your Heart Valve Treatment Options. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/HeartValveProblemsandDisease/Understanding-Your-Heart-Valve-Treatment-Options_UCM_450784_Article.jsp#.Vh-ga2Bwdc5. Son erişim tarihi: 15 Ekim 2015.