Doğru Bilinen Yanlışlar - Koroner Kalp Hastalığı ve Kalp Krizi

Kalbimle ilgili endişe duymak için daha çok gencim.

Şu anda yaşadığınız hayat ileride oluşabilecek kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Erken çocukluk ya da gençlik döneminde damarlarınızda biriken plaklar,  sonrasında damar tıkanıklıklarına yol açabilmektedir. Genç ya da orta yaşlı kişilerde de, özellikle aşırı kilo, şeker hastalığı ve diğer risk faktörleri de mevcutsa, kalp hastalıkları ortaya çıkabilir.

Kalp hastalığı erkeklerin sorunudur.

Yıllardır erkeklerden daha fazla sayıda kadın kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp hastalığı, aynı erkeklerde olduğu gibi 65 yaş üzeri kadınlarda da önde gelen ölüm sebebidir.

Kalp krizi geçirdiğimde bunu anlarım çünkü göğsümde şiddetli bir ağrı hissederim.

Bu her zaman geçerli olmayabilir. Göğsün orta kısmında baskı, sıkışma tarzında hissedilen şiddetli ağrı kalp krizinin en sık görülen belirtisidir. Ancak bazı hastalarda özellikle kadınlarda bu belirti görülmeyebilir. Bunun yerine nefes darlığı, göğsün alt kısmı veya karnın üst kısmında ağrı, sırtta veya çenede ağrı, aşırı yorgunluk, bayılma, bulantı ve baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir. Kalp krizinin hem erkeklerde, hem de kadınlarda hafif belirtilerle ortaya çıkabileceğini unutmayın. Kalp krizinden şüpheleniyorsanız mutlaka yardım çağırın, çünkü kalp krizinde dakikalar bile önem taşır. 

Kalbim çok hızlı atıyor. Kalp krizi geçiriyor olabilirim.

Kalp atış hızındaki bazı değişiklikler normaldir.  Heyecanlandığınızda ya da egzersiz sırasında kalp atışlarınız hızlanır veya uyuduğunuzda kalp atışlarınız yavaşlar. Çoğu zaman bunda endişelenilecek bir durum yoktur.  Birçok aritmi yani ritim bozukluğu zararsızdır, ama bazıları uzun sürebilir ve tedavi edilmeleri gerekebilir.

Kalp krizi geçirdikten sonra egzersiz yapmaktan kaçınmalıyım.

Asla! En kısa sürede doktorunuzun önerileri doğrultusunda size göre hazırlanmış bir egzersiz planına başlamanız gerekir. Araştırmalar gösteriyor ki düzenli fiziksel aktivite ve yaşam tarzınızda yapacağınız sağlıklı değişiklikler, kalp krizi sonrası yaşam süresini uzatıyor. Kronik hastalıkları bulunan kişiler için düzenli aktivite güvenli ve yararlıdır. Haftada en az 1.5-2 saat fiziksel egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca kardiyak rehabilitasyon programına katılabilirsiniz veya ihtiyacınıza uygun bir fiziksel program oluşturabilmek için doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz.

Referanslar: 1. American Heart Association. Top 10 myths about cardiovascular disease. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Top-10-Myths-about-Cardiovascular-Disease_UCM_430164_Article.jsp. Son erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 2. Türkiye Kardiyoloji Derneği. Ulusal Kalp Sağlığı Politikası. http://www.tkd-online.org/UKSP/UKSP_Bolum02.pdf . Son erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 3. Harvard Heart Letter. 10 myths about heart disease. http://www.health.harvard.edu/heart-health/10-myths-about-heart-disease. Son erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 4. American Heart Association. Warning Signs of a Heart Attack. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/WarningSignsofaHeartAttack/Warning-Signs-of-a-Heart-Attack_UCM_002039_Article.jsp. Son erişim tarihi: 19 Ağustos 2015. 5. American Heart Association. Heart Attack Symptoms in Women. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/WarningSignsofaHeartAttack/Heart-Attack-Symptoms-in-Women_UCM_436448_Article.jsp. Son erişim tarihi: 19 Ağustos 2015.

Kalbinidinlesen ile ilgili içerikler ve güncellemeler hakkında bilgi almak için e-bülten’e üye olun.