Şeker Hastalığı Kalp ve Damar Sistemini Nasıl Etkiler?
Şeker hastalığında kan şekeri kontrolünün sağlanamaması kısa ve uzun dönemde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Damarlarda tıkanmaya yol açabilecek pek çok etken vardır ve şeker hastalığı da bunlardan biridir. Yüksek kan şekeri kalp ve damar sağlığını bozarak göz, sinir ve böbrek hasarlarına, kalp krizi ve inmeye neden olabilir. Şeker hastalarında kalp hastalığı ya da felç riski 2-5 kat daha fazladır.
Şeker hastalığı ya da başka nedenlerle damarların tıkanması pek çok ciddi sağlık problemine yol açabilir:
Göğüs ağrısı (Anjina): Anjinada göğüs, kol, omuz ve sırtınızda ağrılar olur. Kalp atışlarınız hızlandığında, örneğin egzersiz yaparken ağrınız artar. Dinlenme halindeyken azalır. Kendinizi halsiz hissedersiniz. Eğer tedavi olmazsanız ağrılarınız sık sık tekrarlar.
Kalp krizi: Kalbe yakın damarlardan ya da kalp damarlarından biri tıkandığında “kalp krizi” meydana gelir. Kalp kasının bir bölümüne yeterli kan gitmez, kalbin o bölümü beslenemez ve kalp zayıflar. Kalp krizi esnasında göğüs ağrısına bulantı, hazımsızlık, aşırı halsizlik ve terleme eşlik eder.
İnme (Felç): Beyne giden kan damarlarından biri tıkandığında beyin zarar görür ve “inme” meydana gelir
Bu nedenle şeker hastalarının mutlaka tokluk kan şekerlerini düzenli olarak ölçmeleri ve tokluk kan şekerlerinin kontrol altında olduğundan emin olmaları gerekmektedir. Şeker hastaları evde kendileri veya poliklinik, sağlık ocağı, eczaneler gibi yerlerde glikometre denilen basit cihazlarla açlık ve tokluk kan şekerlerini kolayca ölçebilirler. HbA1c denilen 3 aylık ortalama için ise laboratuvarı bulunan bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. HbA1c diyet ve tedavinizin genel gidişatı hakkında çok önemli bir bilgi olan 3 aylık kan şekerinizin ortalama değerini göstermektedir.
Tip 2 şeker hastalarının çoğunda hipertansiyon ve kan yağları yani kolesterol yüksekliği bulunmaktadır. Bunlar mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Bunun yanı sıra sigara ve alkolden uzak durulmalı, düzenli egzersiz yapılmalı ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
Referanslar: 1. Türkiye Diyabet Vakfı. http://www.turkdiab.org/page.aspx?u=1&s=26. Son erişim tarihi: 23 Temmuz 2015. 2. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği. Diyabet ve Kalp Hastalıkları Kitapçığı. http://www.turkendokrin.org/files/pdf/DiyabetveKalpHastaliklariKitapcigi.pdf. Son erişim tarihi: 23 Temmuz 2015. 3. Türkiye Diyabet Vakfı. http://www.turkdiab.org/. Son erişim tarihi: 23 Temmuz 2015.