Depresyon
Herkes zaman zaman endişeli veya keyifsiz olabilir. Ancak bu duyguların sürekli olması ve günlük aktiviteleri yapmayı ve bunlardan keyif almayı engellemesi veya ilişkileri etkilemesi durumunda, yardım alınmalıdır.
Aşağıdaki belirtilerden birkaç tanesini iki haftadan daha uzun süredir yaşıyor olmanız durumunda depresyonda olabilirsiniz:
- Ruh halinin kötü olması
- Keyif alınan şeylere karşı ilginin belirgin şekilde azalması
- Suçluluk ve değersizlik hissi
- Kaygı ve olumsuz düşüncelerin önüne geçememe
- İştah ve kiloda değişiklik
- Huzursuzluk hissi ve gerginlik
- Normalden fazla veya az uyuma
- Konsantrasyon sorunları ve karar vermekte zorlanma
- Cinsel isteksizlik
- Kişisel hijyenin önemsenmemesi
- Yorgun ve enerjisiz hissetmek
- Kolayca ağlamak
Depresyonla mücadele etmek için bazı ipuçları:
- Geceleri iyi uyuyun. Araştırmalar dinlenmiş hissetmeyen veya yeterli uyku alamayan kişilerin sıklıkla daha depresif olduğunu göstermiştir. Uyku konusunda sürekli zorluk yaşıyorsanız, size yardımcı olacak ilaçlar veya tekniklerle ilgili bilgi almak için doktorunuza veya hemşirenize danışın.
- Aileniz ve arkadaşlarınızla yapacağınız aktivitelerle ilgili plan yapın. Bu dışarı çıkmanıza yardımcı olacak ve kendinizi izole etmenizi engelleyecektir.
- Her gün, birkaç dakikalığına bile olsa dışarı çıkmaya çalışın. Uygun bir şekilde giyinin. Aşırı sıcak veya aşırı nemli havalarda, havanın daha serin olduğu sabah veya akşam saatlerinde dışarı çıkın. Aynı şekilde havanın çok soğuk olduğu zamanlarda, dışarı çıkmak için gün içerisinde havanın en ılık olduğu zamanları seçin.
- Daha depresif hissettiğiniz zamanlarda kendinizi mutlu edecek özel bir şeyler yapın. Bu sinemaya veya alışverişe gitmek veya telefonla veya yüz yüze bir arkadaşınızla bir araya gelmek olabilir.
Kalp hastalıkları ve depresyon
Kalp krizi, felç ya da kalbiyle ilgili herhangi bir operasyon geçiren hastalarda doğal olarak öncelik fiziksel sağlığın kazanılmasıdır. Ancak hasta iyileşmeye başladığında zihinsel sağlığı açısından da takip edilmelidir. Çünkü kardiyovasküler hastalıklar depresyonu tetikleyebilir.
Amerika’da yapılan araştırmalarda kalp krizi geçiren hastalarda depresyon görülme oranının yaklaşık %33 olduğu görülmüştür.
Profesyonel yardım almak
Depresyonunuz ciddi boyutlardaysa, uzun süreliyse veya iyileşmiyorsa bir psikolog veya psikiyatristten yardım almalısınız. Bu uzmanlar duygusal problemlerin yönetiminde yardımcı olurlar. Aile doktorunuz veya kalp doktorunuz sizi bu uzmanlardan birine yönlendirebilir. Depresyon için yardım almanız önemlidir, çünkü zamanla durumunuz daha da kötüleşerek genel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Depresyonu tedavi etmek için ilaçlar da kullanılabilir. Günlük hayatınızı etkileyen uzun süredir devam eden, orta ila şiddetli depresyon problemi yaşıyorsanız ilaç kullanmanız uygun olabilir. Depresyon ilacı kullanmadan önce mutlaka kalp doktorunuza da danışın.
Referanslar: 1. American Heart Association. Depression After A Cardiac Event or Diagnosis. http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/StressManagement/HowDoesStressAffectYou/Depression-After-A-Cardiac-Event-or-Diagnosis_UCM_440444_Article.jsp. Son erişim tarihi: 11 Ağustos 2015. 2. Heart Failure Society of America. Module 6: Managing Feelings About Heart Failure. http://www.hfsa.org/hfsa-wp/content/uploads/2014/10/module6.pdf. Son erişim tarihi: 11 Ağustos 2015. 3. American Heart Association. What Is Caregiver Burnout? http://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@hcm/documents/downloadable/ucm_ 300657.pdf. Son erişim tarihi: 11 Ağustos 2015.