Hayatlarında Neler Değişti?
Kronik bir hastalıkla mücadele etmek kimse için kolay değildir çünkü hastalığın getirdiği zorluklarla uğraşmak yeterince zorken bir yandan da yıllardır süren alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz istenir.
Bu konuda sizlerle paylaşabileceğimiz bazı ipuçları:
Kalp yetersizliği belirtilerini düzenli olarak kontrol edin
Kalp yetersizliği belirtileri [şişlik (ödem), nefes darlığı ve yorgunluk] genel olarak vücudunuzda sıvı birikmesinden kaynaklanır. Bunu anlamayı öğrenirseniz:
- Sıvı birikimini engellemek için tedbir alabilirsiniz.
- Durumunuz daha kötüye gitmeden belirtilerinizi kontrol altına alabilirsiniz.
Vücudunuzda gereğinden fazla sıvı olup olmadığını anlamak için yapabileceğiniz üç şey var:
- Düzenli olarak tartılın
- Ödem kontrolü yapın
- Nefesinizdeki değişimlerin farkında olun
Hedef kilonuzu bilin.
Hedef kilonuz sıvı birikimi olmaksızın olan kilonuzdur. Bu vücudunuzun ve kalbinizin en iyi çalışacağı kilodur. Herkesin hedef kilosu farklıdır. Doktorunuz veya hemşireniz hedef kilonuzun ne olması gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza ya da ilgili sağlık personeline danışın:
- Normalden daha fazla nefes darlığı yaşıyorsanız
- Sürekli öksürüğünüz veya hırıltınız varsa
- Balgam renginizde bir değişim olduğunu fark ederseniz
- Bir konuşmayı sürdürürken problem yaşıyorsanız
- Geceleri daha fazla yastık kullanmanız gerekiyorsa
- Çorap ya da ayakkabılarınız, parmağınızdaki yüzükler dar gelip sıkıyorsa
Kalp dostu beslenme
Kalp yetersizliği tedavisinde tuz alımını azaltmak çok önemli bir adımdır. Tuz (sodyum) vücudunuzdan sıvı atımını zorlaştırır. Çok fazla tuz yemenin kalp yetersizliği belirtilerini daha da kötüleştirmesi muhtemeldir.
Sağlıklı, dengeli, düşük tuz içeren bir diyet aşağıdakiler konusunda size yardımcı olacaktır:
- Kalp yetersizliği belirtilerini iyileştirmek
- Size daha fazla enerji vermek
- Sağlıklı bir kiloyu korumanızı sağlamak
- Şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu kontrol altına almak
Çalışma hayatı
Kalp yetersizliği tanısı almanız nedeniyle çalışma hayatınızı sonlandırmanız gerekmez. Çoğu durumda kalp yetersizliği tedaviyle kontrol atına alınabilir ve işinize geri dönebilirsiniz. Bu durum, sizin kişisel durumunuza, hastalığınızın ciddiyetine ve çalıştığınız işin gereklerine bağlıdır.
Daha çok oturarak yaptığınız bir işiniz varsa muhtemelen çok fazla değişiklik yapmadan işinize dönebilirsiniz. Ancak fiziksel güç gerektiren bir işiniz varsa daha az yorucu bir işe geçmeniz gerekebilir. Benzer şekilde stresli bir işte çalışıyorsanız, stres düzeyinizi azaltacak yollar bulmalısınız. İşinize dönmeniz mümkün değilse, işvereninizle yarı zamanlı veya daha az efor gerektiren bir işe geçmek konusunda konuşabilirsiniz.
Araba kullanmaya başlamak
Kalp yetersizliği olan insanların birçoğu kendilerini iyi hissetmeleri durumunda araba kullanabilir.
Ancak aşağıdaki durumlarda araba kullanmamalısınız:
- Kötü hissettiyseniz, her zamankinden daha fazla nefes darlığınız ve terlemeniz varsa: Belirtileriniz kontrol altına alınana ve kendinizi daha iyi hissedene kadar iki hafta beklemelisiniz.
- Anormal kalp atım ritmine bağlı olarak geçici bilinç kaybı/baygınlık hikayeniz varsa: Araba kullanmanın sizin için güvenli olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
- Çok yüksek kan basıncınız, anormal kalp ritminiz varsa veya tedaviniz kontrol altında değilse: Araba kullanmanın sizin için güvenli olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
- İşinizin bir parçası olarak araba kullanıyorsanız: Araba kullanmak üzere işe geri dönmenize izin verilmeden önce uzman doktorunuz tarafından değerlendirilmeniz gerekir.
Referanslar: 1. Heart Foundation. Staying Well With Heart Failure. http://www.heartfoundation.org.nz/shop/product_view/853/staying-well-with-heart-failure-a4-booklet. Son erişim tarihi: 7 Ağustos 2015. 2. Work. http://www.heartfailurematters.org/en_GB/Living-with-Heart-Failure/Work. Son erişim tarihi: 7 Ağustos 2015. 3. Heart Failure Society of America. Exercise and Activity. http://www.hfsa.org/hfsa-wp/content/uploads/2014/10/P969-HFSA-Module-5-Exercise-v5.pdf. Son erişim tarihi: 7 Ağustos 2015. 4. Enç N, Yiğit Z, Altıok M. Kalp yetersizliği hasta el kitabı. İstanbul, Hayykitap, Barış matbaası; 2007.